Betekenis en symboliek van de kleur zwart

27 november 2020
Betekenis en symboliek (kleurenpsychologie) van de kleur zwart

Kleuren doen iets met ons. Ze oefenen invloed uit op ons lichaam en op onze emoties. Ze kunnen dus niet alleen je stemming maar ook de bloeddruk, ademhaling en zelfs je lichaamstemperatuur beïnvloeden.

Betekenissen van de kleur zwart

In deze blog ga ik het hebben over de betekenis en symboliek (kleurenpsychologie) achter de kleur zwart.

Gunstig

Chique
Elegantie
Autoriteit
Degelijkheid

Ongunstig

Donker
Negativiteit
Bedreigend
Koud

Historisch

Vroeger werd beweerd dat iemand die somber of melancholisch was, ‘zwart bloed’ had. Het is nog steeds zo dat negatieve gevoelens worden geassocieerd met zwart. Een pessimist is bijvoorbeeld iemand die alles ‘zwart ziet’ of ‘zwartgallig is’.

Cultureel

Zwart is vaak de kleur van de kleding van de geestelijkheid, omdat het autoriteit en strengheid symboliseert. In veel culturen wordt zwart ervaren als iets negatiefs en daarom geassocieerd met rouw.

Psychologisch

Zwart heeft naast heel veel negatieve toch ook enkele positieve associaties als kracht, professionaliteit, discretie, discipline, objectiviteit, zelfbeheersing en elegantie. Daarnaast is het een kleur die waardigheid en aanzien uitstraalt en daardoor vaak gebruikt wordt om status, autoriteit, elegantie en stijl uit te drukken. Zwart bevordert een gevoel van macht en gezag.

Symbolisch

Zwart symboliseert individualiteit en afstandelijkheid en wordt geassocieerd met klasse en stijl. Het verwijst vaak naar ongeluk en de dood. Ook zwarte dieren voorspellen meestal niet veel goeds.

Echter...

Er is nog veel meer te ontdekken over deze en andere kleuren. Daarom heb ik een uitgebreid e-book geschreven waarin ik nog verder de diepte in ga. Naast bovenstaande informatie vind je daarin bijvoorbeeld ook de negatieve associaties en welke chakra aan de kleur verbonden zijn en waar die voor staat. Maar ik vertel je ook hoe je kleuren in je dagelijks leven op een positieve manier vóór je kunt laten werken.

Interesse in de betekenis van een andere kleur?

Bekijk dan ook mijn andere blogs over:

Ben jij een liefhebber van de kleur zwart?

Dit vind je misschien ook interessant

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *