Betekenis en symboliek van de kleur wit

5 november 2020
Betekenis en symboliek (kleurenpsychologie) van de kleur wit

Kleuren doen iets met ons. Ze oefenen invloed uit op ons lichaam en op onze emoties. Ze kunnen dus niet alleen je stemming maar ook de bloeddruk, ademhaling en zelfs je lichaamstemperatuur beïnvloeden.

Betekenissen van de kleur wit

In deze blog ga ik het hebben over de betekenis en symboliek (kleurenpsychologie) achter de kleur wit.

Gunstig

Puurheid
Vrede
Onschuld
Helderheid

Ongunstig

Steriliteit
Kou
Onverschilligheid
Ontoegankelijkheid

Historisch

Omdat schone kleding een luxe was, was wit een statussymbool. Terwijl werknemers blauwe of grijze overhemden droegen, was een wit overhemd de standaardkleur voor iedereen die tijdens het werken niet vies hoefde te worden.

Cultureel

Wit wordt geassocieerd met eenvoud, zuiverheid en bescheidenheid. Daarom is wit in veel culturen, vooral die waarin men gelooft in reïncarnatie (in Azië bijvoorbeeld), een kleur van rouw.

Functionele toepassingen

Omdat wit wordt geassocieerd met alles wat hygiënisch en schoon moet zijn, vind je deze kleur vaak terug op plaatsen waar voedingsmiddelen worden verwerkt, bijvoorbeeld bakkers, chefs en slagers. Ook in de gezondheidszorg is wit een kleur die vaak gebruikt wordt voor kleding en meubilair. Reinigingsproducten hebben vaak een witte of blauw met witte verpakking omdat deze het effect van het product extra benadrukken.

Psychologisch

Wit staat voor uiterlijke schoonheid en innerlijke zuiverheid. Het bevordert een gevoel van helderheid.

Symbolisch

Bij wit komen al snel termen omhoog als puurheid, onschuld, perfectionisme, netheid, reinheid en openheid, denk maar eens aan ‘maagdelijk wit’. Daarnaast is het de kleur van verlichting. Het symboliseert een nieuw begin en zuiverheid, en het is een van de meest neutrale kleuren.
Wit is de kleur van het goddelijke, het perfecte, het ideale, het goede en het onschuldige. Wit staat samen met tegenpool zwart voor de strijd van het goede tegen het kwaad, van de dag tegen de nacht.

Echter...

Er is nog veel meer te ontdekken over deze en andere kleuren. Daarom heb ik een uitgebreid e-book geschreven waarin ik nog verder de diepte in ga. Naast bovenstaande informatie vind je daarin bijvoorbeeld ook de negatieve associaties en welke chakra aan de kleur verbonden zijn en waar die voor staat. Maar ik vertel je ook hoe je kleuren in je dagelijks leven op een positieve manier vóór je kunt laten werken.

Interesse in de betekenis van een andere kleur?

Bekijk dan ook mijn andere blogs over:

Ben jij een liefhebber van de kleur wit?

Dit vind je misschien ook interessant

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *