Betekenis en symboliek van de kleur roze

18 januari 2021
Betekenis en symboliek (kleurenpsychologie) van de kleur roze

Kleuren doen iets met ons. Ze oefenen invloed uit op ons lichaam en op onze emoties. Ze kunnen dus niet alleen je stemming maar ook de bloeddruk, ademhaling en zelfs je lichaamstemperatuur beïnvloeden.

Betekenissen van de kleur roze

In deze blog ga ik het hebben over de betekenis en symboliek (kleurenpsychologie) achter de kleur roze.

Gunstig

Zorgzaamheid
Compassie
Zachtheid
Positiviteit

Ongunstig

Kinderlijkheid
Onzekerheid
Zwakte
Behoeftigheid

Historisch

De naam roze is afgeleid van ‘rose’, het Franse woord voor roos.
Tegenwoordig is roze echt een meisjes-kleur, maar tot het begin van de 20e eeuw was dat wel anders. Tot die tijd was rood namelijk de mannelijke kleur en roze, of ‘het kleine rood’, voor jongens. Blauw was toen de vrouwelijke kleur en lichtblauw voor meisjes. Kijk bijvoorbeeld maar eens naar oude afbeeldingen van Jezus en Maria. Daarop is te zien dat Maria meestal blauw draagt en Jezus roze. Rond 1920 werd blauw steeds meer geassocieerd met marine-uniformen. En ook in de industrie droegen op dat moment bijna alle arbeiders blauw. Door deze verandering werd blauw ineens de jongenskleur, terwijl meisjes het zoetere en gevoeligere lichtroze overnamen.

Psychologisch

Roze heeft een zachte energie die vertrouwen opwekt en die gezien wordt als jeugdig en leuk.
Vanwege haar associatie met de bloem, wordt roze traditioneel gezien als een optimistische, vrolijke en positieve kleur. Denk maar eens aan de uitdrukking “een rooskleurige toekomst” of “alles door een roze bril zien”.

Symbolisch

Roze wordt over het algemeen geassocieerd met vrouwelijkheid, romantiek, zachtheid, zoetheid, speelsheid, charme, begripvol en beleefdheid.
Hardroze associeren we daarentegen meer met zekerheid, levendigheid, sensualiteit, flexibiliteit, directheid en overtuigingskracht.

Echter...

Er is nog veel meer te ontdekken over deze en andere kleuren. Daarom heb ik een uitgebreid e-book geschreven waarin ik nog verder de diepte in ga. Naast bovenstaande informatie vind je daarin bijvoorbeeld ook de negatieve associaties en welke chakra aan de kleur verbonden zijn en waar die voor staat. Maar ik vertel je ook hoe je kleuren in je dagelijks leven op een positieve manier vóór je kunt laten werken.

Interesse in de betekenis van een andere kleur?

Bekijk dan ook mijn andere blogs over:

Ben jij een liefhebber van de kleur roze?

Dit vind je misschien ook interessant

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *