Betekenis en symboliek van de kleur oranje

1 oktober 2020
Betekenis en symboliek (kleurenpsychologie) van de kleur oranje

Kleuren doen iets met ons. Ze oefenen invloed uit op ons lichaam en op onze emoties. Ze kunnen dus niet alleen je stemming maar ook de bloeddruk, ademhaling en zelfs je lichaamstemperatuur beïnvloeden.

Betekenissen van de kleur oranje

In deze blog ga ik het hebben over de betekenis en symboliek (kleurenpsychologie) achter de kleur oranje.

Gunstig

Vrolijkheid
Speelsheid
Stimulatie
Optimisme

Ongunstig

Onvolwassenheid
Schreeuwerigheid
Goedkoop
Egoïsme

Cultureel

Oranje staat voor emotioneel evenwicht en daarom dragen boeddhistische monniken oranje gewaden.

Functionele toepassingen

Oranje is, net als rood, een waarschuwingskleur. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het oranje in verkeerslichten of -borden.

Psychologisch

Oranje is een actieve en levendige kleur. Het is feestelijk, inspirerend, warm en stimulerend. Oranje heeft een positief effect op depressie, zwaarmoedigheid, angst, ontevredenheid en pessimisme. Liefhebbers van oranje zijn dan ook vaak optimistisch.
Oranje wordt vaak gezien als de meest controversiële kleur. Dit komt omdat de meeste mensen een heel sterk gevoel bij oranje hebben, je houdt ervan of je haat het.

Symbolisch

Oranje straalt opgewektheid, optimisme en hoop uit. Het staat voor vrolijkheid, speelsheid en avontuur. Maar ook voor de harmonieuze combinatie van gevoel en verstand.

Echter...

Er is nog veel meer te ontdekken over deze en andere kleuren. Daarom heb ik een uitgebreid e-book geschreven waarin ik nog verder de diepte in ga. Naast bovenstaande informatie vind je daarin bijvoorbeeld ook de negatieve associaties en welke chakra aan de kleur verbonden zijn en waar die voor staat. Maar ik vertel je ook hoe je kleuren in je dagelijks leven op een positieve manier vóór je kunt laten werken.

Interesse in de betekenis van een andere kleur?

Bekijk dan ook mijn andere blogs over:

Ben jij een liefhebber van de kleur oranje?

Dit vind je misschien ook interessant

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *