Betekenis en symboliek van de kleur grijs

20 november 2020
Betekenis en symboliek (kleurenpsychologie) van de kleur grijs

Kleuren doen iets met ons. Ze oefenen invloed uit op ons lichaam en op onze emoties. Ze kunnen dus niet alleen je stemming maar ook de bloeddruk, ademhaling en zelfs je lichaamstemperatuur beïnvloeden.

Betekenissen van de kleur grijs

In deze blog ga ik het hebben over de betekenis en symboliek (kleurenpsychologie) achter de kleur grijs.

Gunstig

Tijdloosheid
Strak
Neutraliteit
Georganiseerd

Ongunstig

Saai
Onverschilligheid
Neutraliteit
Onzekerheid

Historisch

In de oudheid en de Middeleeuwen was grijs de kleur van ongeverfde wol, en dus was het de kleur die het meest door boeren en armen werd gedragen.

Cultureel

In het christelijk geloof is grijs de kleur van as en dus is het een bijbels symbool van rouw en berouw.
In veel culturen is grijs, vanwege de associatie met grijs haar, de kleur die het meest geassocieerd wordt met ouderen en ouderdom. Daarop aansluitend staat grijs ook symbool voor de wijsheid en waardigheid die gepaard gaan met ouderdom en ervaring.
In Europa en Amerika is grijs de kleur die het meest wordt geassocieerd met verveling, eenzaamheid en leegte.

Psychologisch

Grijs roept zelf geen emoties op en kan daarom makkelijk gecombineerd worden met andere kleuren. Het is een tijdloze kleur die bijna nooit genoemd wordt als favoriete kleur.
Grijs brengt rust en sereniteit en er gaat een koele elegantie van uit.

Symbolisch

Grijs is de kleur van het nog onbewuste en ongedefinieerde. Het symboliseert elegantie, stabiliteit, nederigheid, subtiliteit, wijsheid, ouderdom, saaiheid, stof, vervuiling en formaliteit. Het doet denken aan regenachtige dagen en de winter.
Ook is het de kleur van veiligheid, betrouwbaarheid, intelligentie, volwassenheid, bescheidenheid en waardigheid. Het is een solide en conservatieve kleur.

Echter...

Er is nog veel meer te ontdekken over deze en andere kleuren. Daarom heb ik een uitgebreid e-book geschreven waarin ik nog verder de diepte in ga. Naast bovenstaande informatie vind je daarin bijvoorbeeld ook de negatieve associaties en welke chakra aan de kleur verbonden zijn en waar die voor staat. Maar ik vertel je ook hoe je kleuren in je dagelijks leven op een positieve manier vóór je kunt laten werken.

Interesse in de betekenis van een andere kleur?

Bekijk dan ook mijn andere blogs over:

Ben jij een liefhebber van de kleur grijs?

Dit vind je misschien ook interessant

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *