Betekenis en symboliek van de kleur geel

8 oktober 2020
Betekenis en symboliek (kleurenpsychologie) van de kleur geel

Kleuren doen iets met ons. Ze oefenen invloed uit op ons lichaam en op onze emoties. Ze kunnen dus niet alleen je stemming maar ook de bloeddruk, ademhaling en zelfs je lichaamstemperatuur beïnvloeden.

Betekenissen van de kleur geel

In deze blog ga ik het hebben over de betekenis en symboliek (kleurenpsychologie) achter de kleur geel.

Gunstig

Geluk
Plezier
Zelfvertrouwen
Intelligentie

Ongunstig

Irritatie
Verraad
Jaloezie
Ongeduld

Historisch

Vroeger stond geel voor gevaar. Zo betekende een gele vlag op een schip dat er sprake was van een epidemie. In een middeleeuwse stad betekende die gele vlag dat de pest er was uitgebroken. In het vlaggenalfabet staat de gele vlag voor de letter Q die dus quarantaine betekent.

Cultureel

In de islam is goudgeel de kleur die symbool staat voor wijsheid.
In Azië staat geel voor geluk, roem, wijsheid, harmonie en de hoogste beschaving. In China is geel daarom een mannelijke kleur, met zwart als vrouwelijke tegenhanger. In Europa is het precies andersom, waar geel eerder een vrouwelijke kleur is en zwart mannelijk.

Functionele toepassingen

Een gele achtergrond met daarop zwarte letters is van een afstand het beste te lezen. Daarom is geel een internationale signaalkleur. De combinatie zwart/geel wordt daarom gebruikt voor giftige, ontvlambare, explosieve en radioactieve materialen. Zwart/gele lijnen markeren grenzen die niet overschreden mogen worden en waarschuwen voor obstakels.

Psychologisch

De meeste mensen worden vrolijk van geel. Geel wordt beschouwd als een van de gelukkigste kleuren en wordt geassocieerd met de zon, de lente en de zomer.
Daarnaast is het een kleur die onze mentale capaciteit stimuleert en een activerende uitwerking heeft op ons geheugen waardoor het zeer geschikt is voor bij het studeren.
Ook zorgt geel voor focus en doelgerichtheid. Het stimuleert je creativiteit en fantasie.

Symbolisch

Geel is de kleur van optimisme, licht en inzicht. Ook wordt het geassocieerd met levensplezier, intelligentie, moed, alertheid en geluk. Bovendien wordt het, door de kleur van citroenen, met zuur geassocieerd. Geel wordt ook gebruikt in plaats van goud wanneer er naar mooie en waardevolle dingen wordt verwezen.

Echter...

Er is nog veel meer te ontdekken over deze en andere kleuren. Daarom heb ik een uitgebreid e-book geschreven waarin ik nog verder de diepte in ga. Naast bovenstaande informatie vind je daarin bijvoorbeeld ook de negatieve associaties en welke chakra aan de kleur verbonden zijn en waar die voor staat. Maar ik vertel je ook hoe je kleuren in je dagelijks leven op een positieve manier vóór je kunt laten werken.

Interesse in de betekenis van een andere kleur?

Bekijk dan ook mijn andere blogs over:

Ben jij een liefhebber van de kleur geel?

Dit vind je misschien ook interessant

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *