Betekenis en symboliek van de kleur bruin

3 december 2020
Betekenis en symboliek (kleurenpsychologie) van de kleur bruin

Kleuren doen iets met ons. Ze oefenen invloed uit op ons lichaam en op onze emoties. Ze kunnen dus niet alleen je stemming maar ook de bloeddruk, ademhaling en zelfs je lichaamstemperatuur beïnvloeden.

Betekenissen van de kleur bruin

In deze blog ga ik het hebben over de betekenis en symboliek (kleurenpsychologie) achter de kleur bruin.

Gunstig

Veiligheid
Betrouwbaarheid
Gezelligheid
Warmte

Ongunstig

Oubollig
Saai
Zwaar
Duf

Functionele toepassingen

Bruin is een praktische kleur omdat het niet gemakkelijk vuil wordt. Daarnaast is het ook nog eens een goedkope kleur die simpelweg wordt verkregen door meerdere kleuren te mengen.

Psychologisch

Bruin is wijs en bevordert geduld. Het geeft een gevoel van ruimte en groei. Het is een kalmerende kleur, die troost biedt en je het gevoel geeft dat je omringd wordt door moederlijke liefde en bescherming.
Bruin kan de eetlust bevorderen en het heeft een genezend effect. Ook wordt het geasssocieerd met eerlijkheid, vriendelijkheid en betrouwbaarheid.
Het is een goede kleur voor wie meer op de achtergrond wil blijven.

Symbolisch

Bruin staat voor aardsheid, compleetheid, nobelheid, stabiliteit en rust, warmte en geborgenheid, eenvoud en bescheidenheid.

Echter...

Er is nog veel meer te ontdekken over deze en andere kleuren. Daarom heb ik een uitgebreid e-book geschreven waarin ik nog verder de diepte in ga. Naast bovenstaande informatie vind je daarin bijvoorbeeld ook de negatieve associaties en welke chakra aan de kleur verbonden zijn en waar die voor staat. Maar ik vertel je ook hoe je kleuren in je dagelijks leven op een positieve manier vóór je kunt laten werken.

Interesse in de betekenis van een andere kleur?

Bekijk dan ook mijn andere blogs over:

Ben jij een liefhebber van de kleur bruin?

Dit vind je misschien ook interessant

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *