Betekenis en symboliek van de kleur blauw

22 oktober 2020
Betekenis en symboliek (kleurenpsychologie) van de kleur blauw

Kleuren doen iets met ons. Ze oefenen invloed uit op ons lichaam en op onze emoties. Ze kunnen dus niet alleen je stemming maar ook de bloeddruk, ademhaling en zelfs je lichaamstemperatuur beïnvloeden.

Betekenissen van de kleur blauw

In deze blog ga ik het hebben over de betekenis en symboliek (kleurenpsychologie) achter de kleur blauw.

Gunstig

Stabiliteit
Loyaliteit
Betrouwbaarheid
Intelligentie

Ongunstig

Kilte
Afstandelijkheid
Conservatisme
Somberheid

Historisch

Blauw was lange tijd voor de gewone man de enige kleur voor kleding. Blauw was onopvallend, geschikt voor iedereen en voor elke gelegenheid. Bovendien was het blauw of indigo verven van kleding tamelijk gemakkelijk en goedkoop.

Cultureel

De uitdrukking “blauw bloed” is universeel. Leden van de adel probeerden hun witte huid te beschermen door de zon te vermijden. Maar wanneer iemands huid heel wit is, dan schijnen de aderen er blauw doorheen, waardoor mensen dachten dat ze blauw bloed hadden.
In het katholieke geloof is blauw de kleur van het goddelijke en van Moeder Maria.

Functionele toepassingen

Op kranen wordt de temperatuur van het water aangegeven met blauw en rood, blauw voor koud water en rood van warm water.
Onderzoek heeft aangetoond dat het gebruik van kleur in verlichting de hartslag en spieren kan beïnvloeden. Bij blauw licht zal de hartslag vertragen en zullen de spieren zich ontspannen, terwijl warme kleuren precies het tegenovergestelde doen.

Psychologisch

Blauw wordt gezien als een koele of zelfs koude kleur. Dit is gebaseerd op het verschijnsel waarbij schaduwen, ijs en sneeuw een blauwige gloed hebben. Ook wordt onze huid blauw wanneer we het koud hebben.
Terwijl rood op ons af lijkt te komen, lijkt blauw juist het verst van ons verwijderd.

Symbolisch

Blauw is de meest populaire kleur omdat het veel goede eigenschappen uitstraalt. Het wordt geassocieerd met sympathie, harmonie, intelligentie, loyaliteit, vertrouwen, geduld, betrouwbaarheid en oprechtheid. Het is de kleur die staat voor het verstand en het bevordert de productiviteit. Wanneer je blauwe kleding draagt straal je al snel evenwichtigheid, efficiëntie en stabiliteit uit.
Blauw past ook goed bij autoriteit en macht. Dit is de reden dat we deze kleur vaak terugzien in de logo’s van bijvoorbeeld de politie en de Rijksoverheid.
Blauw heeft een kalmerend effect en creëert een gevoel van rust. Het schijnt dat mensen die in een blauwe slaapkamer slapen, gemiddeld bijna 8 uur slapen en het meest gelukkig en uitgerust wakker worden.

Bijzonder weetje over de kleur blauw

Placebo-pillen met een blauwe kleur werken het meest rustgevend.

Echter...

Er is nog veel meer te ontdekken over deze en andere kleuren. Daarom heb ik een uitgebreid e-book geschreven waarin ik nog verder de diepte in ga. Naast bovenstaande informatie vind je daarin bijvoorbeeld ook de negatieve associaties en welke chakra aan de kleur verbonden zijn en waar die voor staat. Maar ik vertel je ook hoe je kleuren in je dagelijks leven op een positieve manier vóór je kunt laten werken.

Interesse in de betekenis van een andere kleur?

Bekijk dan ook mijn andere blogs over:

Ben jij een liefhebber van de kleur blauw?

Dit vind je misschien ook interessant

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *